Indeks glikemiczny (IG)

Indeks Glikemiczny (IG) to wskażnik,  określający, jak poszczególne produkty żywieniowe wpływają na naszą glikemię: używa się go, by oznaczyć szybkość zwiększenia stężenia glukozy we krwi, po spożyciu danego pokarmu. Jest on oznaczany na podstawie ilości produktu zawierającej 50g węglowodanów przyswajalnych: IG dotyczy głównie węglowodanów, ponieważ białka i tłuszcze nie powodują takiego wzrostu poziomu glukozy we krwi.

Im wyższy indeks glikemiczny, tym wyższy będzie wzrost glikemii poposiłkowej (2-3 godziny po spożyciu). Pozwala nam to wybrać odpowiednie produkty, w zależności, czy potrzebujemy szybkiego czy wolnego podniesienia cukru we krwi, np. ułatwia to kontrolę poziomu cukru u osób cierpiących na zaburzenia glikemii.

Najczęściej do spożycia poleca się produkty z niskim IG, czyli o wartości mniejszej niż 50-60%. Jest to ważne szczególnie dla osób chorujących na cukrzycę lub ze stwierdzoną insulinoopornością. Prawidłowa wartość poziomu cukru u człowieka, to ok 80-90 mg/dl.

Produktów o wysokim IG najlepiej unikać lub spożywać sporadycznie: powodują zarówno szybkie podniesienie poziomu cukru we krwi (w momencie wysokiego stężenia glukozy zahamowane jest spalanie tkanki tłuszczowej), jak i szybki jego spadek (wtedy możemy czuć zmęczenie i senność). Wyjątkiem jest sytuacja, kiedy glukoza kierowana jest głównie do tkanki mięśniowej: np. tuż przed treningiem. Produkty bogate w węglowodany proste to najczęściej żywność wysoko przetworzona, słodycze, jasne pieczywo, słodkie napoje.

Informacja o indeksie glikemicznym często uwzględniana jest na etykietach produktów, jednak trzeba pamiętać, że IG ulega zmianie pod wpływem obróbki cieplnej: surowy produkt może mieć znacznie niższe IG niż ten sam produkt, ale na przykład ugotowany.

Jeśli na danym produkcie nie ma informacji o jego IG, z pomocą przychodzi nam wtedy tzw. tabela indeksów glikemicznych, przykładową możemy znaleźć TUTAJ.