Indeks insulinowy (IS)

Indeks Insulinowy (IS) – (ang. Food Insulin Index – FII) – wskaźnik, który mówi nam o tym, jak dany produkt (którego ilość dostarcza 250 kcal) wpływa na poziom insuliny we krwi. 

Jest on coraz chętniej stosowany zamiast indeksu glikemicznego (IG), ponieważ nie odnosi się on do stężenia cukru, a bezpośrednio do stężenia insuliny we krwi. Jest on też uważany za praktyczniejszy i dokładniejszy, ponieważ niektóre pokarmy, które nie zawierają węglowodanów, a więc mają niski indeks glikemiczny, mimo wszystko powodują wysoki wyrzut insuliny. Przykładem takiego produktu będzie przede wszystkim mleko, które mimo niskiego indeksu glikemicznego (około 40) powoduje duży wyrzut insuliny z powodu leucyny (źródło: nutri-med.pl). Co więcej, niektóre połączenia produktów mogą bardziej pobudzać wydzielanie insuliny i tym samym posiadać wysoką wartość IS. Przykładowo, mleko czy jogurty mają niską wartość IG, jednak powodują one wysoki skok poziomu insuliny, będą miały zatem wyższy IS.

Wskaźnik ten oblicza się w oparciu o poniższy wzór:

FII (%) = pole pod krzywą 120-minutowego stężenia insuliny po spożyciu takiej ilości testowanego produktu, która dostarcza 1000 kJ (239 kcal)/pole pod krzywą 120-minutowego stężenia insuliny po spożyciu takiej ilości białego chleba, która dostarcza 1000 kJ (239 kcal).

Do produktów o wysokim IS należą np.: słodycze (np. słodkie batony), ziemniaki, jogurty owocowe, chleb pszenny czy mleko.

Produkty z niskim IS to na przykład: jajka, owsianka, pieczony kurczak bez skóry, awokado, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, tofu.