Bułeczki Low carb
Bułeczki Low carb
idealne dla diety ketogenicznej oraz Low carb
składniki na 8 bułeczek
Sposób przygotowania
500 g zmielonego twarogu
7 jaj
150 g babki jajowatej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki nasion słonecznika
1 łyżka sezamu 2 łyżki kminku
2 łyżki oleju
1.Serek zmiksować z jajami, dodać sól i proszek do pieczenia, słonecznik oraz kminek.
2. W drugiej kolejności dodać babkę jajowatą energicznie mieszając aż masa stwardnieje
(nie ugniatać cista).
3. Ciasto odstawić na 15 min, w tym czasie rozgrzać piekarnik do ok 200 stopni.
4. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć na blat, przekroić
nożem na równe kawałki
5. smarujemy dłonie oliwą i lekko formujemy kulki obtaczając w sezamie i układamy na blachę zostawiając miedzy sobą trochę przestrzeni (będą rosły)
6. Pieczemy ok 50 min musisz kilka razy upiec i sprawdzić, jak sprawdza się twój piekarnik. Ja piekę 50 min bez termoobiegu.
Bułeczki trzymać w pojemniku z dostępem do powietrza, można przechowywać kilka dni.