Jesteś tutaj: BLOG Strefa Wiedzy Dieta Low Carb - na czym polega fenomen tego żywienia?

Dieta Low Carb - na czym polega fenomen tego żywienia?

12:19, dnia 22 kwiecień 2022r.
Kategoria:Strefa Wiedzy
1739
0


Na czym polega model żywienia Low Carb? 

Model diety Low Carb lub LCHF to strategia żywieniowa polegajaca na zmniejszeniu ilości węglowodanów w diecie a zwiekszeniu podaży tłuszczu i w niewielkim stopniu białka. 

O diecie Low Carb mówimy wówczas, kiedy dzienna podaż węglowodanów nie przekracza 25% lub ok 130 g węglowodanów na dobę. 

Dlaczego dieta Low carb jest skuteczna?

⇔ Utrzymuje insulinę na niskim poziomie i nie powoduje jej gwałtownego wzrostu dzięki temu niwelujemy ochotę na podjdanie
⇔ Zwiększa uczucie styości po posiłku dzięki zwiększonej podaży białka i tłuszczu przez co dłużej czujemy sytość po posiłu 
⇔ Przestawia organizm na zuzywanie zapasów energetycznych z tkanki tłuszczowej i pozwala szybciej pozbyć się zbędnych kilogramów
⇔ Stosowanie diety Low carb ułatwia kontrolę glikemii i zmniejsza po posiłkowe jej stężenie

Dla kogo dieta Low carb będzie odpowiednim modelem żywieniowym?

ten model żywienia idealny jest dla osób:
⇔ chcących zredukować masę ciała bez efektu jojo
⇔ zmagającymi się z obrzękami twarzy i nadmiernym gromadzeniem się wody w organizmie
⇔ chorujących na otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę Typu 2, Insulinooporność, chorobę Parkinsona, cierpiących z powodu migreny
⇔ mającymi problemy z podjadaniem pomiędzy posiłkami 
⇔ zmagających się z kompulsywnym jedzeniem 
⇔ które w ciągu dnia bywają zmęczeni bez wyraźnego powodu, które nie potrafią się skoncentrować 
⇔ które odczuwają senność po zjedzeniu posiłku i odczuwają tzw zjazdy.

Czy należy bać się zwiększonej podaży tłuszcu?

Zdecydowanie nie! więcej o dobroczynnym wpływie diety wysokotłuszczowej w zakładce Dieta Ketogeniczna Kompendium wiedzy
DIETA KETO - KOMPENDIUM WIEDZY

Tłuszcze są niezbędnym skłdnikiem odżywczym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a najważniejsze z nich to Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe NNKT. Można je podzielić na:

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3 

ALA kwas alfa-linolenowy 
DHA kwas dokozaheksaenowy 
EPA kwas eikozapentaenowy
DPA kwas dokozapentaenowy 

Należy tutaj zaznaczyć, że kwasy DHA, EPA znajdują się tylko w tłuszczu rybim oraz algach morskich 

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 6

LA kwas linolowy
GLA kwas gamma-linolenowy
kwas arachidonowy

KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 9

kwas oleinowy
kwas erukowy 

NNKT są potrzebne do:

 ⇔ budowy otoczek imielinowych włokien nerwowych w mózgu oraz błon komórkowych
 ⇔ wchłaniania witamin A D E K
 ⇔ prawidłowej pracy układu sercowo - naczyniowego
 ⇔ budowy odporności organizmu
 ⇔ wytwarzania cholesterolu, który jest niezbędny do produkcji hormonów steroidowych oraz kwasów żółciowych 

Jakie produkty wybierać? Co jeść, aby być zdrowym?

  • Warzywa każdy rodzaj w ograniczonej ilości ziemniaki i bataty 
  • Zielenina (natka pietruszki, koperek, roszponka, szpinak, rukola, jarmuż)
  • Tłuszcze (masło, olej rzepakowy i oliwa z oliwek na ciepło, do sałatek oleje z ogórecznika, z czarnuszki i inne tłoczone na zimno)
  • Orzechy (wszystkie z wyjątkiem prażonych oraz unikamy orzeszków ziemnych)
  • Nasiona i pestki (dyni, słonecznika, czarnuszki, chia, sezam)
  • Owoce – awokado oraz wszystkie jagodowe (borówki, jagody, maliny, truskawki, aronia)
  • Mięso – każdy rodzaj mięsa z dobrego źródła
  • Jaja i Nabiał – nabiał owczy albo kozi w ograniczonych ilościach krowi (np ser feta, camembert) 
  • Zboża – kasza gryczana niepalona, jęczmienna pęczak, pseudozboża (amarantus, kuskus)
  • Strączki – fasolka szparagowa zaś bardzo małych ilościach ciecierzyca, soczewica, fasola
  • Grzyby

Jakich produktów unikać?

  • Zboża a w szczególności pszenicę i produktów z nią w składzie! (kasza jęczmienna perłowa, bulgur, makarony, pieczywo, kluski, pierogi, pyzy)
  • Cukier biały, trzcinowy, kokosowy oraz miód oraz wyrobów z nimi w składzie
  • Owoce cytrusowe oraz dojrzałe jabłka, gruszki, winogrona, banany itd.
  • Napoje słodzone i energetyki
  • Zupy instant i gotowe dania z torebki

    Autor: 

    Mariusz Lorenc - dietetyk kliniczny, dietetyk bariatryczny, psycholog, psychodietetyk 

    Dietetyk bariatryczny online 

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter, a my powiadomimy Cię automatycznie o nowościach.