Dieta Low Carb - na czym polega fenomen tego żywienia?
Na czym polega model żywienia Low Carb?
Model diety Low Carb lub LCHF to strategia żywieniowa polegajaca na zmniejszeniu ilości węglowodanów w diecie a zwiekszeniu podaży tłuszczu i w niewielkim stopniu białka.
O diecie Low Carb mówimy wówczas, kiedy dzienna podaż węglowodanów nie przekracza 25% lub ok 130 g węglowodanów na dobę.
Dlaczego dieta Low carb jest skuteczna?
⇔ Utrzymuje insulinę na niskim poziomie i nie powoduje jej gwałtownego wzrostu dzięki temu niwelujemy ochotę na podjdanie
⇔ Zwiększa uczucie styości po posiłku dzięki zwiększonej podaży białka i tłuszczu przez co dłużej czujemy sytość po posiłu
⇔ Przestawia organizm na zuzywanie zapasów energetycznych z tkanki tłuszczowej i pozwala szybciej pozbyć się zbędnych kilogramów
⇔ Stosowanie diety Low carb ułatwia kontrolę glikemii i zmniejsza po posiłkowe jej stężenie
Dla kogo dieta Low carb będzie odpowiednim modelem żywieniowym?
ten model żywienia idealny jest dla osób:
⇔ chcących zredukować masę ciała bez efektu jojo
⇔ zmagającymi się z obrzękami twarzy i nadmiernym gromadzeniem się wody w organizmie
⇔ chorujących na otyłość, nadciśnienie tętnicze, cukrzycę Typu 2, Insulinooporność, chorobę Parkinsona, cierpiących z powodu migreny
⇔ mającymi problemy z podjadaniem pomiędzy posiłkami
⇔ zmagających się z kompulsywnym jedzeniem
⇔ które w ciągu dnia bywają zmęczeni bez wyraźnego powodu, które nie potrafią się skoncentrować
⇔ które odczuwają senność po zjedzeniu posiłku i odczuwają tzw zjazdy.
Czy należy bać się zwiększonej podaży tłuszcu?
Zdecydowanie nie! więcej o dobroczynnym wpływie diety wysokotłuszczowej w zakładce Dieta Ketogeniczna Kompendium wiedzy
DIETA KETO - KOMPENDIUM WIEDZY
Tłuszcze są niezbędnym skłdnikiem odżywczym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a najważniejsze z nich to Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe NNKT. Można je podzielić na:
KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 3
ALA kwas alfa-linolenowy
DHA kwas dokozaheksaenowy
EPA kwas eikozapentaenowy
DPA kwas dokozapentaenowy
Należy tutaj zaznaczyć, że kwasy DHA, EPA znajdują się tylko w tłuszczu rybim oraz algach morskich
KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 6
LA kwas linolowy
GLA kwas gamma-linolenowy
kwas arachidonowy
KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA 9
kwas oleinowy
kwas erukowy
NNKT są potrzebne do:
⇔ budowy otoczek imielinowych włokien nerwowych w mózgu oraz błon komórkowych
⇔ wchłaniania witamin A D E K
⇔ prawidłowej pracy układu sercowo - naczyniowego
⇔ budowy odporności organizmu
⇔ wytwarzania cholesterolu, który jest niezbędny do produkcji hormonów steroidowych oraz kwasów żółciowych
Jakie produkty wybierać? Co jeść, aby być zdrowym?
- Warzywa każdy rodzaj w ograniczonej ilości ziemniaki i bataty
- Zielenina (natka pietruszki, koperek, roszponka, szpinak, rukola, jarmuż)
- Tłuszcze (masło, olej rzepakowy i oliwa z oliwek na ciepło, do sałatek oleje z ogórecznika, z czarnuszki i inne tłoczone na zimno)
- Orzechy (wszystkie z wyjątkiem prażonych oraz unikamy orzeszków ziemnych)
- Nasiona i pestki (dyni, słonecznika, czarnuszki, chia, sezam)
- Owoce – awokado oraz wszystkie jagodowe (borówki, jagody, maliny, truskawki, aronia)
- Mięso – każdy rodzaj mięsa z dobrego źródła
- Jaja i Nabiał – nabiał owczy albo kozi w ograniczonych ilościach krowi (np ser feta, camembert)
- Zboża – kasza gryczana niepalona, jęczmienna pęczak, pseudozboża (amarantus, kuskus)
- Strączki – fasolka szparagowa zaś bardzo małych ilościach ciecierzyca, soczewica, fasola
- Grzyby
Jakich produktów unikać?
- Zboża a w szczególności pszenicę i produktów z nią w składzie! (kasza jęczmienna perłowa, bulgur, makarony, pieczywo, kluski, pierogi, pyzy)
- Cukier biały, trzcinowy, kokosowy oraz miód oraz wyrobów z nimi w składzie
- Owoce cytrusowe oraz dojrzałe jabłka, gruszki, winogrona, banany itd.
- Napoje słodzone i energetyki
- Zupy instant i gotowe dania z torebki
Autor:
Mariusz Lorenc - dietetyk kliniczny, dietetyk bariatryczny, psycholog, psychodietetyk
Dietetyk bariatryczny online