Jesteś tutaj: BLOG Strefa Wiedzy Hiperurykemia i dna moczanowa

Hiperurykemia i dna moczanowa

#dna moczanowa # kwas moczowy # podagra # hiperurykemia

00:00, dnia 01 marzec 2023r.
Kategoria:Strefa Wiedzy
2017
0

 

Kwas moczowy – produkt uboczny metabolizmu puryn i fruktozy w wątrobie, marker funkcjonowania mitochondriów w wątrobie. Powstaje również na skutek spożywania alkoholu, które nasilają degradację nukleotydów purynowych. Poniżej wiedza w pigułce dotycząca tego zagadnienia

Przyczyny:

Zwiększona produkcja kwasu moczowego

Zaburzony metabolizm kwasu moczowego

Oraz kombinacja obydwu tych procesów

 

70% puryn w naszym organizmie to puryny pochodzące z tkanek

30% pochodzi z diety

 

Za dopuszczalną normę uznaje się stężenie 5,0 – 6,8 mg/dl

Powyżej 5,5 mg/dl dysfunkcja mitochondriów i oporność na insulinę

Wartość powyżej 9 mg/dl – duże prawdopodobieństwo, że do ataku dny dojdzie prędzej czy później

Podwyższony kwas moczowy w surowicy nie zawsze oznacza dnę moczanową, ale można uznawać, że dłużej utrzymujący się poziom powyżej 6,8 mg/dl może powodować jej początkowe stadium

Podwyższony kwas moczowy w surowicy może również oznaczać, że pijemy mało wody i aby to ocenić należy przeanalizować jeszcze hematokryt (łączna objętość parametrów czerwono krwinkowych w próbce) jego podwyższony poziom może świadczyć o odwodnieniu wówczas poziom kwasu moczowego w surowicy będzie powyżej normy.

Na podwyższony poziom kwasu moczowego wpływają także leki NLPZ z kwasem acetylosalicylowym (polcard, aspirin, polopiryna, acard)

Należy pić ok 3 L wody na dobę, ograniczamy czarną herbatę wykluczamy całkowicie piwo, wino.
 Kawa nie powinna stanowić problemu.

Dna moczanowa to choroba metaboliczna, rodzaj zapalenia stawów, którego przyczyną jest długo utrzymujące się podwyższone stężenie kwasu moczowego. Niegdyś́ określana chorobą bogatych ludzi zwana również podagrą. Zwiększone stężenie kwasu moczowego, niezależnie od występowania objawów dny moczanowej, łączy się̨ ze zwiększonym ryzykiem występowania wielu chorób, w tym głownie układu sercowo naczyniowego.

Choroba znacznie częściej występuje u mężczyzn niż̇ u kobiet, ponieważ estrogeny sprzyjają̨ nerkowemu wydalaniu kwasu moczowego. Pogłębieniu choroby sprzyja duże spożycie pokarmów bogato purynowych (dojrzewające mięso, podroby, owoce morza) oraz substancji nasilających katabolizm nukleotydów (fruktoza, alkohol)

Choroba charakteryzuje się odkładaniem kryształków kwasu moczowego w stawach co bezpośrednio prowadzi do powstania stanu zapalnego i dolegliwości bólowych. Tego rodzaju kryształki mogą̨ odkładać́ się̨ w obrębie mięśnia i zastawek serca i może prowadzić do zaburzenia rytmu serca. Kwas moczowy działa prozapalnie pobudzając syntezę cytokin, które wpływają̨ na inicjację procesów zapalnych śródbłonka i rozwój zmian miażdżycowych.

Inne choroby wywołane zaburzeniami przemiany purynowej to zapalenie nerek oraz kamica nerkowa.

Dnę moczanową dzielimy na Pierwotną i wtórną

Pierwotna – w 90% to upośledzone wydalanie kwasu moczowego przez nerki a ok 10% nadprodukcja kwasu moczowego z powodu wrodzonych zaburzeń enzymatycznych

Wtórna – zwiększona podaż puryn w diecie i nadużywanie alkoholu oraz nadużywanie leków upośledzających wydalanie kwasu moczowego

Rozpoznanie dny moczanowej (co najmniej dwa z poniższych)

Podwyższony poziom kwasu moczowego w surowicy najlepiej w dwóch badaniach z różnego okresu
Przynajmniej dwa napady bólu i obrzęku stawu w obrębie kończyny
Napadowy ból i obrzęk w pierwszych stawach paliczka śródstopia
Obecnosc guzków dnawych
Ustąpienie objawów po podaniu kolchicyny
Podwyższone CRP i OB

Czynniki wywołujące napad dny moczanowej

Spożycie alkoholu szczególnie piwa

Spożycie w jednym daniu dużej ilości pokarmu bogatego w puryny
Intensywny wysiłek fizyczny
Urazy i zabiegi operacyjne
Obfity posiłek
Odwodnienie

 
Objawy napadu dny moczanowej

Zaczerwienienie, kłucie, obrzęk, pieczenie zajętego stawu

Narastanie bólu stopniowo nawet do 24 h
U niektórych pacjentów ból nasila się w nocy i nad ranem
Nieleczona dna to napady bólu trwające od kilku godzin do nawet 2 tygodni
Często gorączka i uczucie zdenerwowania i rozdrażnienia

Dna moczanowa rozwija się po ok 10 latach od wystąpienia pierwszego ostrego napadu i prowadzi do kalectwa


Stopnie w rozwoju choroby

I – hiperurykemia czyli podwyższone stężenie kwasu moczowego

II – odkładanie się kryształków kwasu moczowego

III – stan zapalny zaatakowanego stawu

IV – guzki dnawe, uszkadzanie stawów, gdzie konieczna może być operacja

Pierwsze dwa stopnie są bezobjawowe i mogą trwać wiele lat

 

Leczenie dny moczanowej w przypadku ostrego zapalenia stawów

Kolchicyna

Ibuprofen lub ketoprofen
glikokortykosteroidy

Leczenie dny moczanowej z towarzyszącą hiperurykemią

Inhibitory oksydazy ksantynowej (Milurit, Argadopin, Prohidna, Denofix)


Powikłania nieleczonej hiperurykemii

Nadciśnienie tętnicze

Może uszkadzać nerki i powodować białkomocz
Dysfunkcja śródbłonka naczyń krwionośnych
Nasilony stres oksydacyjny
Sprzyja insulinooporności i nadwadze
Sprzyja powstawianiu stanów zapalnych


Najważniejsze zalecenia

Wykluczenie całkowite

- sacharoza (cukier) i wszystkie wyroby, które go zawierają
- fruktozę – soki wyciskane oraz wyroby w szczególności z syropu glukozowo-fruktozowego
- ryby (sardynki, szprotki, pstrąg, tuńczyk, okoń, śledź)
- Wywary mięsne (buliony, sosów z kości, rosół)
- owoce morza
- owoce suszone
- drożdże
- podroby
- soja
- alkohol a w szczególności piwo

Ograniczenie

- mięso czerwone, dziczyzna
- grzyby
- herbata czarna i zielona
- owoce (banan, winogrona)
- pozostałe ryby (łosoś, halibut, sola, makrela)

 

Co zatem jeść?

- naturalny nabiał w szczególności jogurty
- kawa
- jaja
- ziemniaki
- zboża
- orzechy
- pieczarki
- masło
- oleje roślinne
- wiśnie i przetwory z wiśni
- warzywa - dużo warzyw 
- grzyby, szpinak, strączki
- tofu, mleko sojowe

Ciekawostka - Biodostępność puryn zawartych w roślinach jest niższa niż z mięsa ponieważ w roślinach są związane z błonnikiem


węglowodany: 30 – 40%
białka: 25 – 30%
tłuszcze: 40 – 50%

Ładunek glikemiczny: niski i średni


Pozostałe zalecenia


- zrezygnować z postu przerywanego w przypadku ataku dny moczanowej – podnosi poziom kwasu moczowego o ok 2 mg/dl
- w przypadku nadwagi i otyłości zredukować masę ciała
- w przypadku insulinooporności i hiperinsulinemii podjąć odpowiednie leczenie
- eliminować stres oraz unikać ciężkich wysiłków fizycznych w przypadku zaostrzenia dolegliwości
- posiłki zjadamy ok 4 h przed snem, kładziemy się dobrze nawodnieni.
- puryny są rozpuszczalne w wodzie, dlatego ważna obróbką termiczną jest gotowanie w dużej ilości wody. W czasie napadu ataku dny eliminujemy całkowicie pieczenie, duszenie, smażenie

Dieta niskopurynowa

Podwyższony kwas moczowy: do 300 mg/dobę wytworzonego z puryn kwasu moczowego
Atak dny/hiperurykemia: do 120 mg/dobę wytworzonego z puryn kwasu moczowego

Z jednego g puryn powstaje 2,4 g kwasu moczowego

 

Autor: 

Mariusz Lorenc - dietetyk kliniczny, dietetyk bariatryczny, psycholog, psychodietetyk 

Dietetyk bariatryczny online 

 



Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter, a my powiadomimy Cię automatycznie o nowościach.