MENU
Jesteś tutaj: Oferta Dieta Dieta Paleo

Dieta paleo

Co to jest dieta Paleo i dla kogo jest przeznaczona?

Dieta paleo, czyli paleolityczna zakłada, że w czasach rozwoju, ludzie zmieniali swoją dietę, co przyczyniło się do powstawania wielu chorób cywilizacyjnych, dlatego wraca do zwyczajów żywieniowych z przeszłości. Dieta paleo ma wiele zalet — łączy w sobie wiele produktów o niskim indeksie glikemicznym, dzięki wykluczeniu cukrów rafinowanych. Brak laktozy i innych popularnych dziś alergenów w jadłospisie powoduje, że jest idealna dla osób, które mają z nimi problem. Argument za tym, by przywrócić dawne nawyki żywienia, mówi o tym, że w procesie ewolucji ludzki organizm został zaprogramowany, do łatwego przyswajania składników odżywczych tylko z konkretnego rodzaju pożywienia.

 Dietę paleo charakteryzuje również to, że rzadko korzystamy z produktów przetworzonych. Gwarantuje nam to brak utraty większości wartości odżywczych, która zachodzi podczas obróbki. Podczas korzystania z tej diety, czasem zachodzi konieczność suplementacji w przypadku wielu schorzeń. Nie ma się jednak co bać — w takim przypadku przygotowujemy całą rozpiskę potrzebnych suplementów.

Co jeść podczas diety paleo?

Jest kilka zasad. Podstawą naszej diety są warzywa, zawierające sporo skrobi (pomijamy jednak wszystkie strąkowe), owoce, orzechy oraz nasiona. Wykluczamy całkowicie zboża oraz nabiał. Źródłem białka w diecie paleo jest mięso — wszystkie części, ryby, owoce morza oraz jajka. Wybór tłuszczów również jest ograniczony, ponieważ odrzucamy wszystkie rafinowane.

Dieta Paleo zakłada nie tylko zmiany żywieniowe, ale także odrzucenie wszelkiego rodzaju używek, takich jak alkohol oraz papierosy. Kawa i herbata są dozwolone, lecz w bardzo małych ilościach, np. filiżanka dziennie.

 

Jaki jest przykładowy jadłospis w diecie paleo?

 Zacząć dzień możemy od awokado, z orzechami i szynką lub kiełbasą. Na drugie śniadanie przyjdzie nam zjeść jajka z odrobiną sałatki z tuńczyka. Obiad to wołowina z ziemniakami i warzywami, takimi jak brokuły, czy kalafior. Podwieczorkiem będą dla nas owoce świeże lub suszone, a na koniec dnia przygotować można sałatkę z marchewki, jabłka i nasionami, np. słonecznika.

Przejdź do konsultacji online
Przejdź do konsultacji stacjonarnych
Zobacz moje diety gotowe

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter, a my powiadomimy Cię automatycznie o nowościach.