Brownie z 3 składników
Brownie
idealne dla diety ketogenicznej oraz Low carb
składniki
3 tabliczki czekolady gorzkiej 80%
2 łyżki masła orzechowego
8 jaj
Sposób przygotowania
1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając pod koniec masło orzechowe.
2. Żółtka oddzielić od białek, żółtka ubić na puszystą piankę (można dodać 2 łyżki erytrytolu) białka ubić na sztywna pianę dodając szczyptę soli
3. Masę z żółtek dodać do ciepłej czekolady cały czas mieszając aż się wszystko połączy, następnie masę czekoladową lekko ostudzić i dodać do białek cały czas mieszając na wolnych obrotach (albo ręcznie trzepaczką)
4. Gotową masę wkładamy do piekarnika najlepiej na środek. Pieczemy ok 30 - 40 min w temp. 160 stopni bez termoobiegu.
Ja używam silikonowej tortownicy o średnicy 20 cm